marți, 8 aprilie 2025

CALEIDOSCOP – Gânduri de ocazie (anexa nr 4) – 9 aprilie 2025

 



CALEIDOSCOP – Gânduri de ocazie (anexa nr 4) – 9 aprilie 2025 

 

Vulpea intervine inopinat „cu obraznică îndrăzneală, tare, strigă în gura mare(căci firea ei binele cuiva a nu pofti obiciuită ieste):

Eu, o, priietinilor, celea ce spre vredniciia Lupului voiu să grăiesc, nici pizma mă împinge (carea în inima mea nu numai căci vreodată nu s-au sălășluit, ce așeși nici un ceas n-au găzdăluit), nici vicleșugul sau nevoia mă încinge, ce pentru tot folosul cel de obște silind, dzis-am și dzic și nepărăsit voiu dzice că Lupul precum ieste adevărat filosof, așe și spre isprăvirea trebii aceștiia harnic ieste, precum dovedele și argumenturile, pre carile acmuși-acmuși înaintea tuturor puindu-le, tot adevărul lucrului vor mărturisi. Ce întâiași dată aceasta a ști vi să cade: că eu, ticăloasa, priința și agiutorința Corbului, pentru mari și multe darurile Vulturului, voiu și poftesc, că de multe ori rămășița fărămușelor mesii Vulturului copiii din fălcile foamei și ˇolÍwV a morții ne-au mântuit.......... Argumenturile, dară, și dovedele spre a Lupului de înțelept și de filosof încredințare îmi sint acestea:......... Apoi acmu, când îl întrebați de ieste filosof, nici voaă v-au <dat> după poftă răspuns, dar nici pre sine despre aceasta de tot s-au ascuns, ce cu un frumos și iscusit chip nici lauda asupră ș-au priimit (că cel ce cu tot sufletul aievea în față își lauda poftește nici o deosăbire nu are de la cela carile prin gurile tuturor pre drept să hulește), nici precum eu adevărul și ce ieste am grăit au tăgaduit. Acestea, dară, Lupul în față și de curând v-au grăit.Istoria ieroglifică, Dimitrie Cantemir  ( 26 octombrie 1674 - 21 august 1723)

.................

Vulpea recunoaște că este de acord să sprijine inițiativa Corbului (faptul de a se exprima pozitiv încât Struțocămila să ocupe scaunul împărătesc în locul vacant prin izgonirea Vidrei) pe motiv că rămășița fărămușelor” de la masa Vulturelui a fost darul care i-a salvat copiii din fălcile foamei; pe de altă parte, Vulpea și Lupul fac parte din tagma dobitoacelor. Vulpea consideră că Lupul este filozof aducând „dovedele” faptele lui, felul de a se purta și felul de a vorbi: nici lauda asupră ș-au priimit” și rostește o sentință cu scopul de a convinge Adunarea de tot „adevărul”.

Comentariu:

Intervenția Vulpii, deși aparent spontană și „cu obraznică îndrăzneală”, este de fapt o manifestare abilă a vicleniei sale, ascunsă sub masca unei intenții nobile – „pentru tot folosul cel de obște”. Asemenea altor personaje alegorice din Istoria ieroglifică, Vulpea joacă un dublu rol: de susținător fervent al unei cauze aparent drepte și de oportunist fidel propriilor interese.

Declarația că nu este mânată nici de „pizmă”, nici de „vicleșug”, ci doar de „folosul obștesc” este, în cheia satirică a operei, o tentativă de manipulare a auditoriului, o ironie fină care pune în lumină dedublarea morală a personajului. Dimpotrivă, Vulpea recunoaște – subtil, dar clar – că sprijină cauza Corbului datorită „fărămușelor mesii Vulturului”, care i-au salvat „copiii din fălcile foamei”. Această mărturisire este un moment revelator, în care interesele personale sunt disimulate în discursuri moralizatoare.

Totodată, în acest context, Vulpea îl prezintă pe Lup drept un „adevărat filosof” și îl laudă nu pentru cuvinte, ci pentru reținerea de a se lăuda singur – o calitate rară, dar care, în logica retoricii vulpești, devine dovada subtilă a înțelepciunii. Formula „nici lauda asupră ș-au priimit” evidențiază o trăsătură morală înaltă – modestia – pe care Vulpea o transformă în argument suprem în favoarea Lupului.

Afirmația: „că cel ce cu tot sufletul aievea în față își lauda poftește nici o deosăbire nu are de la cela carile prin gurile tuturor pre drept să hulește” este o meditație etică asupra vanității: cei care se laudă singuri se apropie de hulitori, iar cei care refuză lauda își arată noblețea caracterului. În acest sens, Lupul devine, în ochii Vulpii (sau în discursul ei), nu doar un „filosof”, ci și un model de comportament. Desigur, acest portret idealizat este construit în mod strategic pentru a-i conferi legitimitate în fața Adunării.

Prin urmare, discursul Vulpii funcționează pe mai multe planuri: ca pledoarie politică, ca formă de captatio benevolentiae în fața Adunării și, mai subtil, ca demascare a modului în care se configurează alianțele și puterea în lumea alegorică a lui Cantemir. Deși pozează într-un personaj rațional și dezinteresat, Vulpea este exponentul perfect al calculului rece, al retoricii interesate și al ipocriziei politice mascate de principii înalte.

Astfel, textul devoalează nu doar natura personajelor, ci și mecanismele eterne ale politicii: alianțe construite pe interese personale, elogii formulate strategic, susțineri motivate de „fărâmele” puterii și o moralitate inversată, în care viclenia se travestește în virtute.

 

 

 

>>>>>>>>>>>>>>>>> 

 

Zece citate din literatură și filosofie care reflectă idei asemănătoare cu sentința acestui moment:

Cel ce cu tot sufletul aievea în față își lauda poftește nici o deosăbire nu are de la cela carile prin gurile tuturor pre drept să hulește.

Aceste citate vin din epoci, culturi și tradiții diferite, dar converg spre aceeași idee centrală: lauda de sine nu doar că e lipsită de noblețe, dar poate deveni o formă de auto-degradare sau chiar hulă, așa cum o sugerează și Dimitrie Cantemir în fraza aleasă

Zece citate din literatură și filosofie care reflectă idei similare cu sentința rostită de Vulpe în Istoria ieroglifică a lui Dimitrie Cantemir – ideea că dorința de laudă (vanitatea) apropie omul de rușine, de disprețul obștesc sau chiar de o formă de hulă:


  1. Sfântul Ioan Gură de Aur:

 

„Nimic nu este mai gol decât slava deșartă, care își caută plată în laudele oamenilor.”Omilii la Matei
→ Denunță dorința de a fi lăudat ca o goliciune sufletească și morală.

Cantemir și perspectiva creștină (Sf. Ioan Gură de Aur, Augustin, Tertulian)

Cantemir trăiește și scrie într-un context profund influențat de morala creștin-ortodoxă. Sentința Vulpii – „Cel ce cu tot sufletul aievea în față își lauda poftește nici o deosăbire nu are de la cela carile prin gurile tuturor pre drept să hulește” – este, în esență, o parafrazare a avertismentelor patristice împotriva slavei deșarte (gr. kenodoxia), considerate o cale sigură spre pierzanie.

Sfântul Ioan Gură de Aur și Sfântul Augustin privesc această dorință de a fi lăudat ca pe o goliciune sufletească și o formă subtilă de necredință sau neadevăr – omul care caută lauda nu mai trăiește pentru Dumnezeu sau pentru adevăr, ci pentru imaginea sa în ochii celorlalți. La fel, Cantemir, prin Vulpe, asociază explicit lăudăroșenia cu disprețul public – cel ce se laudă este vrednic de „hulă”.

 

 

  1. Laozi (Lao Tzu):

 

„Cel care se laudă nu are valoare. Cel care se crede superior nu este cu adevărat superior.”
Tao Te Ching, cap. 24
→ Ideea că lauda de sine îl coboară pe om în ierarhia valorii morale.

 

Laozi afirmă că lauda de sine este incompatibilă cu adevărata superioritate morală. Cel ce se crede și se declară „mare” se micșorează. Același lucru îl exprimă și Cantemir printr-o construcție barocă: „cel ce cu tot sufletul [...] își lauda poftește” este ca și cel ce, „prin gurile tuturor pre drept să hulește”.

Ambele viziuni sancționează exhibiționismul valorii – acela care își etalează meritele le anulează, căci valoarea reală nu se strigă, ci se trăiește.

 

 

 

  1. Michel de Montaigne:

„Nimeni nu se laudă mai mult decât cei care au cele mai puține motive s-o facă.”Eseuri
→ Autolauda este adesea semnul unei lipse, nu al unei virtuți.

Cantemir și tradiția literară europeană (Shakespeare, Montaigne, Blaga)

Shakespeare denunță lauda de sine ca o „ocară cu mândrie învelită”, adică un păcat moral camuflat în haine onorabile. Montaigne, cu umorul său sceptic, vede în autolaudă semnul unui gol lăuntric. Blaga, în cheie poetică și profund românească, spune că „adevărata lumină arde tăcut”, reafirmând că autenticitatea se recunoaște prin discreție, nu prin zgomot.

Cantemir, deși scrie în veac de baroc, împărtășește această idee: Lupul este filosof tocmai fiindcă nu își proclamă virtuțile. Iar cel care o face – care caută lauda „aievea în față” – cade în aceeași categorie morală cu cel ce este hăituit de toți. A căuta admirația este, în esență, o cale spre dispreț.

 

 

 

  1. William Shakespeare:
    „Lauda de sine e o ocară cu mândrie învelită.”
    All’s Well That Ends Well
    → Lauda de sine este hulă mascată, o formă subtilă de păcat al orgoliului.
  2. Cicero:
    „Laudatio propria sordet.”

(„Lauda de sine este dezgustătoare.”)— Tusculanae Disputationes
→ Un aforism clasic latin care transmite direct ideea Cantemiriană.

Aforismul lui Cicero, “Laudatio propria sordet” („lauda de sine este dezgustătoare”), este o expresie a bunei cuviințe și demnității publice în spirit roman. La fel ca în textul lui Cantemir, lauda de sine nu este doar indezirabilă moral, ci și jenantă din punct de vedere social – o rușine în raport cu normele onoarei publice.

Cantemir, cunoscător al culturii latine, traduce acest spirit într-un limbaj baroc și alegoric, dar păstrează esența: autolauda te încadrează, simbolic, în rândul celor „hulitori”, adică al celor care și-au pierdut orice legătură cu onoarea.

 

  1. Sfântul Augustin:

„Nu este iubire de adevăr în cel ce se iubește pe sine pentru a fi lăudat.”Confesiuni, Cartea X
→ Dorința de laudă trădează o lipsă de iubire sinceră față de adevăr și bine.

  1. Friedrich Nietzsche:

 

„Unde își arată omul meritul, acolo adesea își ascunde slăbiciunea.” Așa grăit-a Zarathustra
→ Autolauda este un paravan pentru slăbiciuni ascunse, nu o virtute.

Cantemir și Nietzsche – o perspectivă contrastivă

Nietzsche oferă o notă diferită: pentru el, autolauda este adesea mecanism defensiv, o mască a slăbiciunii. El nu o judecă neapărat din perspectivă morală, ci psihologică. Totuși, este interesant că și la Nietzsche, ca la Cantemir, lauda de sine nu este semnul valorii, ci al unei fisuri – doar că Nietzsche o interpretează ca simptom, nu ca vină.

 

  1. Marcus Aurelius:

„Nu căuta să fii lăudat. Cei ce se laudă trăiesc în puterea altora.” Gânduri către sine însuși, Cartea VI
→ A căuta lauda înseamnă a-ți înstrăina sufletul și demnitatea.

 

Stoicii, precum Marcus Aurelius, susțin că adevărata valoare se manifestă prin fapte și prin tăcere. Dorința de a fi lăudat este semn al unei vieți trăite în funcție de aprobarea altora, și deci o formă de sclavie spirituală.

La Cantemir, Lupul devine „filosof” tocmai pentru că nu caută lauda, iar Vulpea valorifică această tăcere ca pe o virtute supremă. E o perspectivă stoică: înțeleptul nu caută recunoaștere, ci trăiește în acord cu propriul adevăr interior.

 

  1. Tertulian:

„Nimic nu este mai aproape de păcat decât lăudarea de sine.” De Patientia
→ O asociere directă între vanitate și păcat, ca în sentința Vulpii.

 

  1. Lucian Blaga:
    „Cel ce se laudă pe sine se expune ridicolului. Adevărata lumină nu strigă, ci arde tăcut.”
    Zări și etape
    → Ideea că valoarea adevărată se manifestă prin tăcere și smerenie, nu prin clamare.

 

 

Concluzie

Toate aceste viziuni converg spre ideea că autolauda este incompatibilă cu adevărata noblețe a spiritului. Fie că este privită ca păcat (în morala creștină), ca greșeală socială (în gândirea latină), ca slăbiciune interioară (în filosofia orientală sau la Nietzsche), fie ca riscul de a atrage disprețul (în literatură), lauda de sine este privită ca o formă de auto-degradare.

Cantemir, prin sofisticatul său aparat alegoric, ne oferă o sinteză a acestor poziții: cel ce caută lauda se îndepărtează de adevăr, se învecinează cu rușinea și se expune urii colective – o hulă nu împotriva altora, ci împotriva propriei demnități.


Extinderea acest comentariu și cu exemple din literatura română (Eminescu, Arghezi, Cioran) ajută analiza personajului Lupului ca „filosof” în viziunea Cantemiriană.

I. Exemple din literatura română care reflectă idei asemănătoare despre autolaudă, demnitate și tăcerea valorii

● Mihai Eminescu – „Glossa”

„Nu spera și nu ai teamă / Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă, / Tu rămâi la toate rece.
[...] Nu te prinde lor tovarăș / Ce e scris și pentru tine,
Cu un glas blajin de miel / Nu le da răspuns cu bine.”

Eminescu cultivă idealul tăcerii demne și al neangajării în lauda reciprocă – înțeleptul e acela care tace, care nu se lasă antrenat în vanități și lingușeli. Această discreție rece este marca autenticității. Asemenea Lupului lui Cantemir, înțeleptul eminescian nu își proclamă virtuțile, ci le trăiește în sine, departe de zgomotul lumii.


● Tudor Arghezi – „Psalmii”

„Vreau să te pipăi și să urlu: Este!
Și nu pot. Și rămân mut, ca un prost.”

În „Psalmii” săi, Arghezi exprimă zbuciumul și neliniștea căutării unui adevăr profund, neafirmat cu ușurință. Poetul simte nevoia unei confirmări, dar în final acceptă tăcerea ca pe o formă de respect față de ceea ce e cu adevărat sfânt. În această auto-cenzură a exaltării se regăsește aceeași idee prezentă la Cantemir: valoarea profundă nu se proclamă, ci se poartă în tăcere.

 

● Emil Cioran – „Despre neajunsul de a te fi născut”

„Să vorbești despre tine fără să te umilești sau să te lauzi – iată isprava supremă.”

Cioran formulează explicit tensiunea dintre autenticitate și imaginea de sine proiectată în cuvinte. A se lăuda este, pentru Cioran, echivalent cu a te falsifica. Ca și Cantemir, Cioran sugerează că cel care caută aprobarea sau admirația celorlalți se compromite. Doar acela care tace, care nu-și vinde nici virtutea, nici suferința, își păstrează o formă de demnitate.

 

🟫 II. Lupul ca „filosof” în viziunea Cantemiriană

În alegoria barocă a Istoriei ieroglifice, Lupul se distinge printr-un profil moral și spiritual aparte. Este descris de Vulpe drept:

  • „filosof”,
  • „harnic spre isprăvirea trebii”,
  • și mai ales, „cu un frumos și iscusit chip nici lauda asupră ș-au priimit”.

● 1. Filosoful discret

Lupul este un filosof prin conduită, nu prin teorie. Nu își proclamă gândirea, ci o trăiește, iar discreția lui devine semnul unei înțelepciuni practice, stoice în esență.

Este exact ceea ce filosofii antici (Socrate, Epictet, Aurelius) numeau sophrosynemoderație și înțelepciune interioară. În contextul politic al alegoriei, Lupul devine un model de om al statului înțelept, care nu își asumă poziția prin vorbe goale, ci prin merit, măsură și discreție.


● 2. În contrast cu fățarnicii curții (Corbul, Struțocămila, Vidra, Vulpea)

Majoritatea personajelor din Istoria ieroglifică sunt maeștri ai disimulării și ai autolaudei. Se închină în toate direcțiile, își inventează calități și își maschează interesele. În acest peisaj de mascaradă, Lupul, tocmai prin tăcerea sa și refuzul de a-și proclama virtutea, se impune ca o figură morală autentică.


● 3. Lupul – imaginea autorului însuși?

Unii critici (precum Paul Cornea sau Dan Horia Mazilu) au sugerat că Lupul îl reprezintă, indirect, pe Cantemir: un om de cultură, filosof, diplomat și om politic, care se simte constrâns să navigheze într-o lume a simulacrului. Refuzul Lupului de a-și proclama meritele devine astfel și refuzul autorului de a intra în jocul slugărniciei la curtea otomană.


🟫 Concluzie generală

Din literatura română, din filosofia antică, creștină și modernă, din reflecția morală și cea literară, răzbate o idee comună:

Adevărul valorii nu are nevoie de proclamare. Cine o caută, o pierde. Cine o trăiește, o întruchipează.

Cantemir, prin vocea Vulpii, ne oferă o lecție barocă de discernere morală. Lupul este „filosof” nu pentru că o spune cineva, ci pentru că nu o spune el însuși.

Concluzie

Toate aceste viziuni converg spre ideea că autolauda este incompatibilă cu adevărata noblețe a spiritului. Fie că este privită ca păcat (în morala creștină), ca greșeală socială (în gândirea latină), ca slăbiciune interioară (în filosofia orientală sau la Nietzsche), fie ca riscul de a atrage disprețul (în literatură), lauda de sine este privită ca o formă de auto-degradare.

Cantemir, prin sofisticatul său aparat alegoric, ne oferă o sinteză a acestor poziții: cel ce caută lauda se îndepărtează de adevăr, se învecinează cu rușinea și se expune urii colective – o hulă nu împotriva altora, ci împotriva propriei demnități.


Dacă dorești, pot extinde acest comentariu și cu exemple din literatura română (Eminescu, Arghezi, Cioran) ori adânci analiza personajului Lupului ca „filosof” în viziunea Cantemiriană.

🟫 I. Exemple din literatura română care reflectă idei asemănătoare despre autolaudă, demnitate și tăcerea valorii

● Mihai Eminescu – „Glossa”

„Nu spera și nu ai teamă / Ce e val ca valul trece;
De te-ndeamnă, de te cheamă, / Tu rămâi la toate rece.
[...] Nu te prinde lor tovarăș / Ce e scris și pentru tine,
Cu un glas blajin de miel / Nu le da răspuns cu bine.”

Eminescu cultivă idealul tăcerii demne și al neangajării în lauda reciprocă – înțeleptul e acela care tace, care nu se lasă antrenat în vanități și lingușeli. Această discreție rece este marca autenticității. Asemenea Lupului lui Cantemir, înțeleptul eminescian nu își proclamă virtuțile, ci le trăiește în sine, departe de zgomotul lumii.


● Tudor Arghezi – „Psalmii”

„Vreau să te pipăi și să urlu: Este!
Și nu pot. Și rămân mut, ca un prost.”

În „Psalmii” săi, Arghezi exprimă zbuciumul și neliniștea căutării unui adevăr profund, neafirmat cu ușurință. Poetul simte nevoia unei confirmări, dar în final acceptă tăcerea ca pe o formă de respect față de ceea ce e cu adevărat sfânt. În această auto-cenzură a exaltării se regăsește aceeași idee prezentă la Cantemir: valoarea profundă nu se proclamă, ci se poartă în tăcere.


● Emil Cioran – „Despre neajunsul de a te fi născut”

„Să vorbești despre tine fără să te umilești sau să te lauzi – iată isprava supremă.”

Cioran formulează explicit tensiunea dintre autenticitate și imaginea de sine proiectată în cuvinte. A se lăuda este, pentru Cioran, echivalent cu a te falsifica. Ca și Cantemir, Cioran sugerează că cel care caută aprobarea sau admirația celorlalți se compromite. Doar acela care tace, care nu-și vinde nici virtutea, nici suferința, își păstrează o formă de demnitate.


🟫 II. Lupul ca „filosof” în viziunea Cantemiriană

În alegoria barocă a Istoriei ieroglifice, Lupul se distinge printr-un profil moral și spiritual aparte. Este descris de Vulpe drept:

  • „filosof”,
  • „harnic spre isprăvirea trebii”,
  • și mai ales, „cu un frumos și iscusit chip nici lauda asupră ș-au priimit”.

● 1. Filosoful discret

Lupul este un filosof prin conduită, nu prin teorie. Nu își proclamă gândirea, ci o trăiește, iar discreția lui devine semnul unei înțelepciuni practice, stoice în esență.

Este exact ceea ce filosofii antici (Socrate, Epictet, Aurelius) numeau sophrosynemoderație și înțelepciune interioară. În contextul politic al alegoriei, Lupul devine un model de om al statului înțelept, care nu își asumă poziția prin vorbe goale, ci prin merit, măsură și discreție.


● 2. În contrast cu fățarnicii curții (Corbul, Struțocămila, Vidra, Vulpea)

Majoritatea personajelor din Istoria ieroglifică sunt maeștri ai disimulării și ai autolaudei. Se închină în toate direcțiile, își inventează calități și își maschează interesele. În acest peisaj de mascaradă, Lupul, tocmai prin tăcerea sa și refuzul de a-și proclama virtutea, se impune ca o figură morală autentică.


● 3. Lupul – imaginea autorului însuși?

Unii critici (precum Paul Cornea sau Dan Horia Mazilu) au sugerat că Lupul îl reprezintă, indirect, pe Cantemir: un om de cultură, filosof, diplomat și om politic, care se simte constrâns să navigheze într-o lume a simulacrului. Refuzul Lupului de a-și proclama meritele devine astfel și refuzul autorului de a intra în jocul slugărniciei la curtea otomană.


🟫 Concluzie generală

Din literatura română, din filosofia antică, creștină și modernă, din reflecția morală și cea literară, răzbate o idee comună:

Adevărul valorii nu are nevoie de proclamare. Cine o caută, o pierde. Cine o trăiește, o întruchipează.

Cantemir, prin vocea Vulpii, ne oferă o lecție barocă de discernere morală. Lupul este „filosof” nu pentru că o spune cineva, ci pentru că nu o spune el însuși.


Un minieseu:  „Taina demnității: Lupul ca filosof în viziunea lui Dimitrie Cantemir”, incluzând exemple comparative din Eminescu, Arghezi și Cioran.

Titlu: Taina demnității: Lupul ca filosof în viziunea lui Dimitrie Cantemir

Încă din zorii literaturii române culte, Dimitrie Cantemir propune, prin Istoria ieroglifică, o parabolă moral-politică de o profunzime rarisimă. Personajul Lupului, elogiat de Vulpe ca fiind "filosof" și "adevărat om de ispravă", iese din tiparul alegoriei animale pentru a deveni figura unei demnități discrete, a unei valori care nu caută să se impună prin cuvinte, ci se impune prin tăcere, fapte și atitudine. Sentința rostită de Vulpe – "Cel ce cu tot sufletul aievea în față îci lauda poftește nici o deosăbire nu are de la cela carile prin gurile tuturor pre drept să hulește" – reflectă o viziune etică puternic ancorată într-o filosofie a demnității interioare.

Acest refuz al laudei personale, acest dispreț față de fastul fals al curțiilor, se regăsește adânc înrădăcinat înerândul valorilor universale, dar și în literatura română. Mihai Eminescu, în "Glossa", cheamă la recepția detașată a vanității și lingușelii: "Nu te prinde lor tovarăș / Ce e scris și pentru tine, / Cu un glas blajin de miel / Nu le da răspuns cu bine." Adevărata nobleță a spiritului se măsoară în capacitatea de a rămâne tăcut între minciuni, de a nu cere aprobare pentru ceea ce este.

Arghezi, la rândul său, explorează, în "Psalmii", drama celui care nu poate vorbi despre ceea ce este sfânt fără a se simți nedemn. "Vreau să te pipăi și să urlu: Este! / Și nu pot. Și rămân mut, ca un prost." Tăcerea devine formă de smerenie, o smerenie de esență, profundă, nu teatrală, precum tăcerea Lupului.

Emil Cioran, mai târziu, cristalizează în mod brutal aceeași idee: "Să vorbești despre tine fără să te umilești sau să te lauzi – iată isprava supremă." Adevărul filosof, la Cantemir ca și la Cioran, este cel care nu caută validare publică, pentru că știe că aceasta nu poate fi decât superficială.

Lupul, în viziunea cantemiriană, este imaginea demnității tăcute și a acțiunii morale. Nu este un filosof prin cuvinte, ci prin fapte. El se opune, prin simpla sa prezență, unei curți unde domină disimularea, auto-lauda și trădarea. El nu se autoproclamă, nu éși cere dreptul de a fi recunoscut: este, pur și simplu, ceea ce este. Această discreție este o formă de putere morală, poate singura veritabilă.

Nu este exclus ca Lupul să reprezinte, alegoric, chiar figura autorului. Dimitrie Cantemir, filosof el însuși, trăind la granița dintre două lumi și două epoci, era conștient de vanitatea proclamării propriei valori. A ales, precum Lupul, tăcerea activă, opera mărturisitoare, nu discursul de sine.

În concluzie, Lupul este filosoful-moralist, nu prin ceea ce afirmă, ci prin ceea ce refuză să afirme. El este contrastul viu față de zarva falsă a celorlalte personaje. Demnitatea sa tăcută, care nu cere să fie lăudată, ci se dovedește prin fapte, este una dintre cele mai rafinate lecții etice ale literaturii noastre vechi, în deplin acord cu o întreagă tradiție a filosofiei morale universale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu