sâmbătă, 12 aprilie 2025

Lăcomia – anexa nr 8 din 13 aprilie 2025

 

CALEIDOSCOP –

Lăcomia –  anexa nr 8 din 13 aprilie 2025 

 

Vulpea povestește:

Iar o dată mi să tâmplă cu Lupul a mă împreuna, căruia traiul omului și vrăjmășiia dulăului a-i povesti mă luaiu și precum în multe nopți fără somn și cu stomahul deșert împreună și cu

mare groază a primejdiii vieții pregiur colibița săracului în deșert în preajma găinușilor am

cutreierat. Cătră acestea, precum și doi miei are, îi pomeniiu.

Însă această „frăție” nu conduce acțiunea către reușită, ajutorul pe care îl dă Vulpea Lupului nu are valoare, „foamea lăcomiiia grăbit îjghebarea unui proiect șubred.

A treia sentință scoate în evidență : „Lăcomia, de ieste în săturare nesăturată, cu cât în foame mai nesățioasa va fi.” — Istoria ieroglifică, Dimitrie Cantemir (26 octombrie 1674 – 21 august 1723).

..........................

 

Zece citate din literatură și filosofie care reflectă idei asemănătoare cu această observație profundă a lui Dimitrie Cantemir despre lăcomie și nesățietate:

 

1) „Cu cât ai mai mult, cu atât vrei mai mult.”Seneca, filosof stoic roman

Ideea reflectă dorința fără sfârșit, aceeași „nesăturare în săturare”.

2) „Lăcomia este o groapă fără fund, care epuizează persoana în efortul de a o umple.”Erich Fromm, psihanalist și filosof umanist

Imaginea lăcomiei ca abis este echivalentă cu „nesățioasa în foame”.

3) „Cel ce iubește argintul nu se va sătura de argint.”Eclesiastul 5:10 (Biblia)

Un text sacru care exprimă același adevăr moral, cu rezonanță universală.

4) „Lăcomia este ca focul: cu cât îi dai mai mult, cu atât arde mai tare.”Proverb chinezesc

Echivalent poetic și concis al „cu cât în foame mai nesățioasa va fi”.

5) „Lăcomia este o sclavie voluntară.”Lucius Annaeus Seneca

Subliniază faptul că lăcomia nu e doar o poftă, ci o formă de robie a voinței.

6) „Lăcomia întotdeauna caută mai mult, chiar și când totul e de ajuns.”Michel de Montaigne

Reflectă ideea lui Cantemir despre „nesăturare în săturare”.

7) „Lăcomia se hrănește cu sine însăși.”Cicero, filosof și orator roman

O formulare echivalentă cu „cu cât în foame mai nesățioasa va fi”.

8) „Oamenii lacomi pierd tot, dorind tot.”Esop, fabulist grec

O legătură clară cu fabula din care este extrasă observația lui Cantemir.

9) „Lăcomia este sursa tuturor nenorocirilor.”Thales din Milet

Reflectă efectul distructiv al lăcomiei, întocmai cu concluzia morală a lui Cantemir.

10) „Lăcomia este dorința care nu-și cunoaște marginile.”Sfântul Ioan Gură de Aur

O viziune spirituală, dar extrem de apropiată de filosofia morală cantemiriană.

Această afirmație a Sfântului Ioan Gură de Aur surprinde în mod esențial natura autodistructivă a lăcomiei. Prin folosirea expresiei „nu-și cunoaște marginile”, citatul exprimă faptul că lăcomia nu este o simplă dorință pentru mai mult, ci o dorință care a pierdut orice raport cu realitatea, cu măsura, cu binele sau chiar cu nevoia.

10a. Dimensiunea spirituală

În gândirea patristică, lăcomia este privită nu doar ca o slăbiciune omenească, ci ca o boală a sufletului. Ea corupe discernământul, transformând o dorință naturală (de hrană, de siguranță, de bunăstare) într-o obsesie care devine scop în sine. „Dorința fără margini” este astfel o rătăcire a voinței, o formă de orbire morală.

10b. Paralela cu Dimitrie Cantemir

Cuvintele lui Sfântul Ioan Gură de Aur se armonizează cu sentința lui Cantemir:

„Lăcomia, de ieste în săturare nesăturată, cu cât în foame mai nesățioasa va fi.”
Ambele afirmații subliniază că lăcomia nu se supune regulilor firești ale necesității sau ale limitelor. Dacă Cantemir arată paradoxul unei „sături nesătioase”, Ioan Gură de Aur merge la rădăcina ontologică a păcatului: lipsa marginii, a măsurii, a cumpătării.

10c. Valoarea pedagogică

Citatul are o valoare formativă: ne învață că una dintre cauzele suferinței omului este incapacitatea sa de a-și stabili o limită interioară, o „măsură” a dorințelor. Lăcomia nu este doar o poftă pentru lucruri exterioare, ci o tulburare lăuntrică. Prin urmare, ea nu se poate rezolva prin acumulare, ci doar prin transformarea inimii.

10d. Actualitate

În epoca contemporană, dominată de consum și de acumulare nelimitată, această reflecție este extrem de actuală. Lăcomia nu mai este doar un păcat al individului, ci devine o formă colectivă de rătăcire — o „dorință fără margini” care amenință nu doar sufletul, ci și planeta.

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>> 

Patru citate puternice despre foame, mai ales în sensul ei simbolic și existențial — ca forță care grăbește, dezvăluie, împinge omul la margine, determinând uneori decizii radicale sau chiar prăbușiri morale. Citatele selectate subliniază puterea ei de a declanșa evenimente și transformări, la fel ca în fragmentul din Istoria ieroglifică:


a) „Foamea este sfetnicul cel mai grabnic.”Proverb românesc

Acest proverb arată că foamea anulează răbdarea și cumpătarea. Sub presiunea ei, omul ia decizii pe care altfel nu le-ar fi luat. Ea poate grăbi prăbușirea unei intenții bune, precum în povestea Vulpii și a Lupului.

b) „Foamea nu are lege.”Proverb universal (cu variante în multe limbi)

Acest adevăr simplu, transmis din vechime, sugerează că în fața foamei, convențiile, normele și morala pot fi suspendate. Este o constatare tulburătoare despre fragilitatea civilizației atunci când instinctul de supraviețuire e trezit.

c) „Când foametea bate la ușă, dragostea sare pe fereastră.”Victor Hugo

În acest citat din Hugo se exprimă drama degradării umane sub presiunea foamei. Ceea ce e nobil (iubirea, idealul, legătura umană) e alungat de nevoia urgentă a trupului, iar ordinea firească a vieții se inversează.

d) „Foamea este cel mai sigur agent revoluționar.”Heinrich Heine

Aici foamea este ridicată la rang de motor istoric. Ea este prezentată ca o forță de tip colectiv, care nu doar grăbește evenimente personale, ci răstoarnă societăți întregi. La fel ca în cazul Lupului din textul lui Cantemir, foamea transformă o alianță fragilă într-o prăbușire inevitabilă.


Patru reflecții despre foame din literatura română, care pun în lumină puterea ei de a grăbi evenimentele, de a dezvălui caractere, de a înrăi sau a transforma. Sunt extrase din opere cu puternică încărcătură morală sau socială:


A) „Foamea e mai rea decât biciul: biciul te pleznește și gata, foamea te roade.”
Liviu Rebreanu, în „Ion”

În lumea rurală dură a romanului, foamea nu e doar lipsă, ci o forță corozivă, permanentă, care macină demnitatea și împinge omul spre compromisuri. Așa cum la Cantemir „foamea lăcomiei” strică planul, și aici foamea îl împinge pe Ion spre gesturi extreme, în numele pământului care dă hrană.


B) „Într-o țară flămândă, nici morala nu stă bine hrănită.”
Marin Preda, în „Cel mai iubit dintre pământeni”

Preda surprinde degradarea morală sub dictatura foamei. Când instinctul de supraviețuire domină, conștiința poate deveni tăcută. Foamea, ca forță colectivă, grăbește resemnarea, minciuna, trădarea.


C) „Foamea e rușinea care urlă în burtă și te silește să-ți vinzi sufletul cu lingura.”
Panait Istrati, în „Chira Chiralina”

La Istrati, foamea are o dimensiune existențială și simbolică – ea desfigurează sufletul, împinge ființa spre umilințe, dar în același timp poate deveni o scânteie a revoltei sau a căutării unei lumi drepte.


D) „Foamea ne-a făcut să uităm că suntem oameni. Ne țineam de câini, ne băgam în cotețe, numai să mai prindem o coajă.”
Zaharia Stancu, în „Desculț”

În acest roman al mizeriei și umilinței, foamea este o forță dezumanizantă. Grăbește decăderea, rupe legătura dintre oameni și între om și sine. E un catalizator al prăbușirii sociale.


Aceste reflecții completează perfect sentința lui Dimitrie Cantemir și accentuează dimensiunea tragică, dar reală, a foamei – ca agent al prăbușirii morale și al schimbării dramatice a firului vieții.

BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB

În alianța eșuată dintre Lup și Vulpe, Dimitrie Cantemir surprinde modul în care foamea lăcomiei grăbește pieirea unui plan slab întocmit, dezvăluind că dorința neînfrânată este o formă de orbire. Această temă revine, cu accente dramatice, în literatura română: la Rebreanu, foamea este o forță care „te roade”, o nevoie necruțătoare care îl împinge pe Ion spre obsesia pământului și către compromis; Marin Preda o vede ca agent al degradării morale, într-o țară în care „nici morala nu stă bine hrănită”; Istrati o transformă într-o „rușine” care îl silește pe om să-și trădeze sufletul; iar Stancu descrie foamea ca pe o experiență dezumanizantă, care duce omul la limita animalității. Toate aceste viziuni întăresc ideea că foamea, fie ea fizică sau simbolică, nu este doar o lipsă, ci o urgență care precipită evenimentele, grăbește deciziile și scoate la iveală slăbiciunile ori tăria caracterului. În acest sens, Lupul din povestirea alegorică nu e un simplu prădător, ci o victimă a propriei neînfrânări, exact cum omul, confruntat cu foamea, poate deveni prizonierul instinctelor sale.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu