duminică, 6 aprilie 2025

CALEIDOSCOP – Gânduri de ocazie (anexă 2) – 7 aprilie 2025

 



CALEIDOSCOP – Gânduri de ocazie (anexă 2) – 7 aprilie 2025 

 

Motouri:

Prin cuvinte meșteșugite și falsă modestie Vulpea încearcă o eschivă arătând Adunării că nu este vrednică să dezlege sensul pe care îl ascunde numele de Struțocămila („macară că de ar fi îndrăznit, lucrul acesta singură la cap a-l scoate ar fi putut) și, cu înăscută viclenie,sau de

sula zavistiii împunsă, sau de vicleșugul și răutatea firii sale împinsă  îl numește pe Lup ca fiind vrednic de această ispravă. Lupul pare să fie sincer din moment ce afirmă „eu de la

cineva filosofiia n-am învățat, totuși, nu se lasă mai prejos decât Vulpea și lansează și el trei sentințe.

.......................

„Adevărat, între toate jiganiile nu numai bun și adevărat filosof, ce încă și ispitit, iscusit anatomic Lupul ieste. Căci și în mari, și în mici, și bolnave, și sănătoase jigănii, adese meșterșugul ș-au ispitit, atâta cât în toată lumea macar un dobitoc, pociu dzice, că nu să va afla, al căruia mănuntăi vreodată de iuți și ascuțite bricile lui să nu fie fost despicate." Aședară, după învățătura Vulpii, pre Lup de față chemară și de ieste filosof îl întrebară. Iară Lupul răspunsă: „Eu de la cineva filosofiia n-am învățat; și ce poate fi întrebarea aceasta?" Ei dzisără: „Vulpea ne spuse precum în tine filosofăsc suflet și vrednice duhuri să află. De care lucru, socotim că toată hirișiia Strutocamilei a ne arăta și tot adevărul a ne învăța, de vii vrea, vii putea". Iară Lupul răspunsă: „Vulpea macar că acmu, sau de sula zavistiii împunsă, sau de vicleșugul și răutatea firii sale împinsă, și preste simțirea ei adevărul atinge (că zavistnicul și vicleanul numai atuncea grăiește adevărul, când sau zavistiia descoperindu-i-să, spre rău nu sporește, sau vicleșugul cu un cuvânt al adevărului acoperind, spre mai mare rău pre altă dată îl oprește). Iară adevărul ieste acesta (că nici lângă cuibul șoimului porumbul puii să-și scoață, nici orbul celui cu ochi să să facă povață, că nici porumbul îi va videa vreodată zburători, nici cel cu ochi își va videa pașii drept îmblători). Că într-această dată în lume undeva, ceva sau la cineva adeverință și adevăr nici vădz, nici a-l videa și a-l mărturisi, fără primejdie a fi, poate (că unde răcnește Leul, nu mai urle Lupul și unde piuiește Vulturul, nu mai geamă hulubul. Că nici glasul celuia să aude, nici gemutul cestuia, până mai pre urmă fără lacrămi de singe va putea fi). Și cu atâta voroava încheindu-mi, pentru această întrebare, voi asculta și altă dată.".Istoria ieroglifică, Dimitrie Cantemir  ( 26 octombrie 1674 - 21 august 1723)

 

a) Zece citate din literatură și filosofie care reflectă idei asemănătoare cu prima sentință a Lupului:

 zavistnicul și vicleanul numai atuncea grăiește adevărul, când sau zavistiia descoperindu-i-să, spre rău nu sporește, sau vicleșugul cu un cuvânt al adevărului acoperind, spre mai mare rău pre altă dată îl oprește.”

...........................

Zece citate, de această dată cu scurte comentarii comparative care le raportează direct la sentința Lupului din Istoria ieroglifică a lui Dimitrie Cantemir:

„Zavistnicul și vicleanul numai atuncea grăiește adevărul, când [...] vicleșugul cu un cuvânt al adevărului acoperind, spre mai mare rău pre altă dată îl oprește.”

...............................

1) François de La Rochefoucauld – „Ipocrizia este un omagiu pe care viciul îl aduce virtuții.”

🔹 Comparativ: La fel ca în fraza lui Cantemir, adevărul este prezentat ca un instrument de acoperire morală, o strategie de disimulare a răului, nu o valoare în sine.

 

2) Baltasar Gracián – „Cel viclean spune adesea adevărul, dar nu pentru că este adevărat, ci pentru că îl ajută să înșele.”

🔹 Comparativ: E o exprimare aproape echivalentă. Atât Gracián, cât și Cantemir surprind o subtilă răsturnare a valorilor: adevărul este utilizat de viclean tocmai pentru a induce în eroare, nu pentru a lumina lucrurile.

 

3) Niccolò Machiavelli – „Un prinț trebuie să știe să fie și vulpe și leu...”

🔹 Comparativ: În Istoria ieroglifică, Vulpea este figura perfidă care se eschivează prin vorbe frumoase. Cantemir și Machiavelli converg în ideea că vicleșugul (reprezentat simbolic prin Vulpe) nu exclude adevărul, ci îl instrumentalizează politic.

 

4) William Shakespeare – „Și cei mai cruzi pot plânge...”

🔹 Comparativ: Asemănător ideii că vicleanul poate rosti adevărul fără intenții bune. Adevărul, ca și lacrima, nu e un semn clar de sinceritate. La Shakespeare ca și la Cantemir, aparențele înșală adesea.

 

5) Friedrich Nietzsche – „Cei ce știu că adevărul poate fi o armă...”

🔹 Comparativ: Nietzsche merge chiar mai departe decât Cantemir, făcând din adevăr o armă cu potențial ofensiv. În ambele viziuni, adevărul devine periculos când e folosit de un duh viclean.

 

6) Mihai Eminescu – „Toți pe buze-având virtute, iar în ei monedă calpă.”

🔹 Comparativ: Eminescu denunță, ca și Cantemir, separarea dintre discurs și intenție. În spatele adevărului rostit (virtutea de pe buze) stă adesea un interes meschin, o mască a falsului.

 

7) Jean de La Fontaine – „Adevărul rostit de lingușitor e adesea numai momeală.”

🔹 Comparativ: Ca și în cazul Vulpii cantemiriene, care laudă Lupul nu din sinceritate, ci din viclenie, adevărul spus este o strategie de captare a încrederii, un vicleșug învelit în elogiu.

 

8) Titu Maiorescu – „Ideile cele mai adevărate slujesc ca văl pentru cele mai mari minciuni.”

🔹 Comparativ: Maiorescu spune direct ceea ce Cantemir formulează printr-o fabulă alegorică: adevărul nu este întotdeauna ceea ce pare; el poate fi o mască a minciunii rafinate.

 

9) Blaise Pascal – „O minciună spusă cu jumătate de adevăr este cea mai perfidă dintre toate.”

🔹 Comparativ: La fel ca Lupul lui Cantemir, Pascal avertizează că adevărul poate deveni complice al răului atunci când este rostit trunchiat sau din motive viclene.

 

10) Anton Pann – „Gura vicleanului spune lucruri dulci, dar veninul stă în coada cuvintelor.”

🔹 Comparativ: Imaginea e poetică, dar foarte apropiată de spiritul alegoric al Istoriei ieroglifice. Adevărul, spus „dulce”, ascunde intenții toxice — ca și cuvintele Vulpii.



>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 

 

b) Zece citate din literatură și filosofie care reflectă idei asemănătoare cu a doua sentință a Lupului:

nici lângă cuibul șoimului porumbul puii să-și scoață, nici orbul celui cu ochi să să facă povață, că nici porumbul îi va videa vreodată zburători, nici cel cu ochi își va videa pașii drept îmblători.

..................

A doua sentință a Lupului din Istoria ieroglifică are un ton sapiențial și o structură metaforică profundă. Ea exprimă ideea că:

🔹 În anumite condiții sau contexte ostile, este imposibilă dezvoltarea firească, dreaptă sau folositoare.
🔹 Slabul nu se poate orienta după cel orb, iar cel lipsit de putere nu poate supraviețui lângă cel puternic și primejdios.
🔹 Înțelepciunea și siguranța nu pot fi căutate în locuri sau la oameni care nu le posedă.

 

Zece citate din literatură și filosofie care reflectă idei similare, însoțite de comentarii comparative cu această a doua sentință:

 

1) Biblie – Evanghelia după Matei, 15:14:

„Dacă orb pe orb va călăuzi, amândoi vor cădea în groapă.”
🔹 Comparativ: Echivalent aproape literal al ultimei imagini folosite de Cantemir – orbul nu poate fi călăuză pentru alt orb. Ideea este aceea a neputinței și a rătăcirii în lipsa luminii (cunoașterii, viziunii, autorității).

 

2) Platon – Republica:

„Nu-i drept ca nevăzătorii să fie puși să conducă cei ce văd.”
🔹 Comparativ: Platon respinge conducerea nepricepută sau lipsită de viziune. La fel ca Lupul, el subliniază imposibilitatea ca cei fără discernământ să devină călăuze autentice.

 

3) Anton Pann – Povestea vorbei:

„Săracul nu stă la masă cu leul flămând.”
🔹 Comparativ: Ideea de dezechilibru între forțe – ca porumbelul care nu poate cuibări lângă șoim. În ambele cazuri, apropierea de cel puternic duce la nimicire.

 

4) Friedrich Nietzsche – Dincolo de bine și de rău:

„Cel slab se pierde în umbra celui puternic, căci lumina cade numai pe învingători.”
🔹 Comparativ: Asemănător cu imaginea porumbelului lângă cuibul șoimului. Slabul este destinat pieirii, căci nu poate crește sub dominația puterii brute.

 

5) Jean de La Fontaine – Lupul și mielul:

„Dreptatea celui slab nu stă în vorbă, ci în mila celui puternic.”
🔹 Comparativ: Într-un univers guvernat de forță, cel slab (porumbelul) nu are nici loc, nici viitor, lângă cel tare (șoimul). Dreptatea e iluzorie în asemenea împrejurări.

 

6)  Confucius – Analecte:

„Cel ce nu știe să meargă singur nu poate arăta drumul altuia.”
🔹 Comparativ: Similar ideii că orbul nu poate fi povață pentru altul. Nu doar că lipsește vederea, ci și autoritatea și experiența autentică.

 

7) Thomas Carlyle – Heroes and Hero-Worship:

„În vremuri tulburi, cei fără vedere morală conduc masele în prăpastie.”
🔹 Comparativ: Aceeași idee de dezastru colectiv condus de „orbi”, sugerată de Lup prin imaginea povățuitorului orb.

 

8) Grigore Alexandrescu – Toporul și pădurea:

„Pădurea singură-și făcu pieirea, dând coadă toporului ce-o doboară.”
🔹 Comparativ: O imagine a slăbiciunii care își provoacă singură distrugerea. Cum porumbelul nu poate înțelept cuibări lângă prădător, nici pădurea nu trebuie să hrănească arma dușmanului.

 

9) Petre Țuțea:

„Cine nu are busolă lăuntrică, rătăcește și pe drum drept.”
🔹 Comparativ: Imaginea este internă, dar convergentă – orbul (fără vedere) nu poate urma o cale dreaptă. Este nevoie de discernământ, de lumină interioară.

10) Esop – Corbul și ulciorul:

„Nu oricine poate scoate apă din adânc dacă nu are minte și unelte.”
🔹 Comparativ: Ca porumbelul care nu poate supraviețui lângă șoim, a face un lucru peste puterile proprii e o iluzie periculoasă. E nevoie de pricepere și context potrivit.

........

O analiză aprofundată a celebrei metafore din a doua sentință a Lupului din Istoria ieroglifică de Dimitrie Cantemir:


📜 Textul central:

„nici lângă cuibul șoimului porumbul puii să-și scoață, nici orbul celui cu ochi să să facă povață, că nici porumbul îi va videa vreodată zburători, nici cel cu ochi își va videa pașii drept îmblători.”


🔍 1. Structura metaforei – două imagini paralele

Metafora este dublă, compusă din:

  • o imagine naturală / zoologică: șoimul și porumbelul
  • o imagine morală / simbolică: orbul și cel cu ochi

Ambele construiesc o logică a imposibilității și nepotrivirii, iar împreună sugerează o viziune amară asupra luptei pentru adevăr și cunoaștere într-o lume pervertită de forță, falsitate și lipsa discernământului.


🕊️ 2. „Lângă cuibul șoimului porumbul puii să-și scoață”

Sens literal și metaforic:

  • Literal: Porumbelul nu poate cloci lângă cuibul unui prădător.
  • Metaforic: Ceva blând, pașnic, lipsit de apărare nu poate înflori într-un mediu ostil, dominat de putere, violență și primejdie.

Funcție argumentativă:

Această imagine susține ideea că adevărul, înțelepciunea sau inocența nu pot supraviețui acolo unde domină forța brută și cruzimea (șoimul).
E un comentariu indirect la adresa Adunării Jigăniilor – un spațiu politic periculos, în care ideile adevărate nu pot fi rostite fără primejdie.

Comparabil cu:

  • La Fontaine – ideea conflictului între putere și dreptate.
  • Nietzsche – lipsa de viitor pentru cei slabi într-o lume condusă de „voința de putere”.

👁️ 3. „Nici orbul celui cu ochi să să facă povață”

Sens literal și metaforic:

  • Literal: Orbul nu poate călăuzi pe cineva care vede.
  • Metaforic: Cel lipsit de cunoaștere sau discernământ nu poate da sfaturi celor care gândesc limpede.

Funcție logică:

Este o antiteză didactică: între orb (ignorantul, coruptul, manipulatorul) și cel cu ochi (văzătorul, înțeleptul), nu poate exista o relație de autoritate inversată.
Cantemir atrage atenția asupra răsturnării valorilor într-o societate în care cei „orbi” îndrăznesc să-i învețe pe cei „văzători”.

Dimensiune ironică:

Lupul, care pare sincer și conștient de pericole, își refuză rolul de „cel cu ochi”, pentru că lumea este condusă de „orbi” cu autoritate.
Refuzul de a da răspunsul cerut este, de fapt, un act de înțelepciune politică și de rezistență pasivă.

 

⚖️ 4. Unitatea celor două imagini

Ambele imagini transmit o lecție despre limitele înțelepciunii și ale adevărului într-un mediu corupt și ostil.

Tema centrală:

Adevărul nu poate fi spus sau primit într-o lume dominată de frică, răutate și dezechilibru.

  • Porumbelul nu poate crește lângă șoim = Adevărul nu poate trăi lângă minciună și violență.
  • Orbul nu poate călăuzi = Neștiutorul nu poate învăța pe cel înțelept; dar, paradoxal, asta se întâmplă în lumea denaturată.

🧠 5. Concluzie interpretativă

Această metaforă complexă face parte dintr-un discurs în care Lupul refuză rolul de interpret al adevărului despre Struțocămilă, invocând pericolul de a-l rosti într-un mediu neprielnic.

Este o critică mascată, dar tăioasă, la adresa unui regim (cel otoman, dar și altele) în care:

  • nu cei înțelepți vorbesc, ci cei viclean puși pe putere;
  • adevărul e înăbușit de frică și oportunism;
  • valorile sunt răsturnate, iar cei fără vedere dau lecții celor care văd.

.........

Cum poate fi valorificată metafora lui Dimitrie Cantemir în perspectiva modernă, pe trei direcții: educațională, politică și filosofică, fiecare cu implicații actuale și cu exemple concrete.


🎓 I. Perspectiva educațională

„nici orbul celui cu ochi să să facă povață…”

✳️ Interpretare actuală:

În educație, metafora denunță răsturnarea valorilor între cel care trebuie să învețe și cel care ar trebui să predea.
Într-o lume normală, profesorul (cel cu „ochi”) îndrumă elevul (care încă „nu vede” totul). Însă realitatea modernă, în unele contexte, prezintă fenomene inversate:

🔎 Exemple actuale:

  • Incompetența didactică în funcții de conducere: directori care nu au experiență pedagogică, dar iau decizii majore pentru sistem.
  • Educație fără valori: când programa este dominată de norme birocratice, iar spiritul critic, formarea caracterului și gândirea liberă sunt ignorate.
  • Elevi sau părinți „dictând” profesorilor: într-o societate consumistă, clientul are mereu dreptate – dar școala nu este un supermarket.

🔔 Avertismentul lui Cantemir:

Educația este pervertită atunci când cei lipsiți de vedere (competență, discernământ) se impun ca formatori, iar adevărații „văzători” sunt marginalizați.


🏛️ II. Perspectiva politică

„nici lângă cuibul șoimului porumbul puii să-și scoață…”

✳️ Interpretare actuală:

Această imagine evocă raportul dintre puterea coruptă și inițiativa onestă, între abuz și fragilitatea dreptății.

🔎 Exemple actuale:

  • Societatea civilă într-un stat autoritar: organizațiile independente, jurnaliștii, gânditorii liberi sunt hărțuiți sau reduși la tăcere.
  • Tinerii idealiști în administrație sau politică: încearcă să schimbe ceva, dar sistemul îi „mănâncă”, asemenea porumbelului clocind lângă șoim.
  • Justiția într-un climat de presiune politică: acolo unde deciziile se iau pe criterii de putere, nu de echitate, adevărul nu are cum să se nască.

🔔 Lecția lui Cantemir:

Când forța domină moralitatea, când răutatea stăpânește scena, atunci orice încercare de bine e sortită eșecului sau devine periculoasă pentru cel care o înfăptuiește.


🧠 III. Perspectiva filosofică

„că nici porumbul îi va videa vreodată zburători, nici cel cu ochi își va videa pașii drept îmblători…”

✳️ Interpretare actuală:

Cantemir enunță un adevăr profund: într-o lume răsturnată, nici adevărul nu mai are loc, iar cunoașterea însăși este limitată, blocată, primejduită.

🔎 Paralele filosofice:

  • Platon (Republica): filozoful nu poate conduce cetatea, pentru că oamenii preferă minciunile convenabile adevărului inconfortabil.
  • Foucault: adevărul este o construcție a discursurilor dominante – nu cel care are dreptate este ascultat, ci cel care are puterea de a defini ce e „drept”.
  • Nietzsche: adevărul este un pericol în fața iluziei generale; iar cei care îl rostesc devin inamici ai ordinii sociale.

🔔 Reflecție:

Într-o epocă a post-adevărului și a manipulării, vedem cum adevărul devine fie relativizat, fie periculos. Cel „cu ochi” poate fi orb în ochii majorității, iar porumbelul este considerat naiv într-o lume de șoimi și hiene.

Concluzie generală:

Metafora lui Cantemir este de o actualitate tulburătoare. Ea avertizează asupra:

  • nevoii de vigilență morală,
  • păstrării competenței acolo unde e firesc să se afle (în școală, în politică, în gândire),
  • și asumării faptului că adevărul trebuie spus, dar cu discernământ, fiindcă lumea în care este rostit poate să nu fie pregătită pentru el.

 

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 

c) Zece citate din literatură și filosofie care reflectă idei asemănătoare cu a treia sentință a Lupului:

unde răcnește Leul, nu mai urle Lupul și unde piuiește Vulturul, nu mai geamă hulubul. Că nici glasul celuia să aude, nici gemutul cestuia, până mai pre urmă fără lacrămi de singe va putea fi.

.......................

A treia sentință a Lupului din Istoria ieroglifică este una dintre cele mai tulburătoare formulări ale raportului dintre putere și adevăr, dintre forța opresivă și vocea slabă, dintre autoritate și neputință:

„Unde răcnește Leul, nu mai urle Lupul și unde piuiește Vulturul, nu mai geamă hulubul. Că nici glasul celuia să aude, nici gemutul cestuia, până mai pre urmă fără lacrămi de singe va putea fi.”

Este o imagine de o forță poetică și politică imensă, exprimând faptul că în prezența unei puteri opresive, vocea celorlalți devine mută, iar îndrăzneala de a grăi adevărul poate duce la moarte.

 

📜 Zece citate care reflectă idei asemănătoare:

 

1) George Orwell – 1984

„În vremuri ale minciunii universale, a spune adevărul este un act revoluționar.”
🔎 Aproape o parafrazare modernă a gândului lui Cantemir. A spune adevărul într-o lume dominată de „Leul” minciunii nu este doar curajos, ci și periculos.

 

2) La Fontaine – Puterea Leului

„Dreptatea celui slab are rar ascultare, / Când leul o spune, totul e hotărâre.”
🔎 Versurile exprimă aceeași asimetrie de forță între leu (putere) și restul lumii (slabii), întocmai cu ideea că „glasul hulubului” nu se aude când răcnește leul.


3) Soljenițîn – Arhipelagul Gulag

„Orice pas spre adevăr era un pas spre moarte.”
🔎 În regimurile totalitare, puterea leului (statul) reduce la tăcere orice vultur sau hulub care ar încerca să zboare liber.


4) Blaise Pascal – Cugetări

„Dreptatea fără forță este neputincioasă; forța fără dreptate este tiranică.”
🔎 În lumea lui Cantemir, dreptatea hulubului este neputincioasă în fața răcnetului leului.


5) Friedrich Nietzsche – Așa grăit-a Zarathustra

„Când puterea iubește adevărul, se va schimba lumea. Până atunci, adevărul va fi scuipat de putere.”
🔎 Când vulturul (puterea) piuie, hulubul (adevărul blând) e ignorat sau sacrificat.


6) Victor Hugo – Mizerabilii

„Tirania nu se teme decât de un singur lucru: de adevăr.”
🔎 Precum în lumea lui Cantemir, unde cel care „geme” adevărul riscă sângele, nu doar lacrimile.


7) Petre Țuțea

„Când în fața forței taci, nu te numești înțelept, ci sclav.”
🔎 Dar Cantemir adaugă: când forța ucide și cuvântul, și gemutul, poate uneori tăcerea este supraviețuire.


8) Platon – Apărarea lui Socrate

„Nu frica de moarte mă va opri să spun adevărul.”
🔎 Socrate este hulubul care geme chiar și când vulturii îl privesc de sus, dar Cantemir știe că nu toți au acest curaj și că nu toți scapă.


9) Emil Cioran – Despre neajunsul de a te fi născut

„A vorbi este deja o revoltă într-o lume de răgete.”
🔎 Răcnetul leului face ca orice „vorbire” a lupului sau gemut al hulubului să pară ofensivă sau absurdă.


10) Mihai Eminescu – Scrisoarea III

„Cum nu vii tu, Țepeș doamne, ca punând mâna pe ei, / Să-i împărți în două cete: în smintiți și în mișei...”
🔎 Într-o lume dominată de mișei (leii și vulturii uzurpatori), glasul hulubului (dreptatea și luciditatea) este înăbușit.


🧠 Comentariu final:

Cantemir ne avertizează că nu există libertate de gândire sau de exprimare în fața unei forțe brute care răcnește și piuie, reducând totul la tăcere. Vocea înțeleaptă e marginalizată, iar curajul devine o crimă. Aceste ecouri se regăsesc în toate epocile: de la Platon la Orwell, de la Eminescu la Soljenițîn

................

Dezvoltarea unui comentariu pentru citatul ales din Emil Cioran:

„A vorbi este deja o revoltă într-o lume de răgete.”
(Despre neajunsul de a te fi născut)

Și să-l punem în paralel cu sentința a treia a Lupului din Istoria ieroglifică:

„Unde răcnește Leul, nu mai urle Lupul și unde piuiește Vulturul, nu mai geamă hulubul. Că nici glasul celuia să aude, nici gemutul cestuia, până mai pre urmă fără lacrămi de singe va putea fi.”


🔍 Analiză comparativă Cantemir – Cioran: Adevărul ca revoltă și tăcerea ca formă de apărare

🔸 1. Structura semantică și metaforică

Ambele texte utilizează imagini sonore pentru a sugera raporturi de forță:

  • La Cantemir: „răcnetul Leului” și „gemutul hulubului” creează o ierarhie acustică și simbolică – cel puternic domină spațiul public, cel slab abia mai poate geme.
  • La Cioran: „răgetele” creează un fundal agresiv, o lume în care până și a vorbi devine o acțiune subversivă.

👉 La Cantemir, tăcerea este o strategie de supraviețuire, în timp ce la Cioran, vorbirea devine o formă de rezistență disperată.

 

🔸 2. Adevărul și pericolul exprimării

  • Cantemir avertizează că a spune adevărul într-o lume dominată de putere e un act care poate costa viața:

„până mai pre urmă fără lacrămi de singe va putea fi”.

  • Cioran, în tonalitatea sa radicală, sugerează că chiar simpla vorbire (nu doar enunțarea adevărului) devine primejdioasă într-un univers haotic și opresiv:

„A vorbi este deja o revoltă”.

👉 În ambele cazuri, limbajul nu mai este liber, ci legat de condițiile violente ale lumii în care se produce.

 

🔸 3. Dimensiunea filosofică și existențială

  • Cantemir exprimă o viziune politico-morală: în ordinea coruptă a lumii, cei drepți trebuie să tacă, iar adevărul este confiscat de cei puternici.
  • Cioran, în schimb, plasează această idee într-un registru metafizic: lumea este atât de absurdă și ostilă, încât chiar simpla articulare a cuvântului devine un act de sfidare existențială.

👉 Cioran radicalizează ceea ce Cantemir formulează în cheie politică: nu doar adevărul e periculos, ci chiar cuvântul însuși.

 

🔸 4. Sensul și valoarea tăcerii

  • Pentru Cantemir, tăcerea este înțeleaptă, dar amară – ea este singura protecție posibilă într-o lume în care adevărul este pedepsit.
  • Pentru Cioran, tăcerea e semnul unei conștiințe înfrânte de absurd – a vorbi e riscant, dar și inevitabil pentru cel care gândește.

👉 Așadar, Cantemir justifică tăcerea în numele prudenței, iar Cioran o deplânge ca pe o înfrângere spirituală.

 

📘 Concluzie

Emil Cioran și Dimitrie Cantemir se întâlnesc într-o idee esențială: puterea brută reduce la tăcere adevărul, iar cuvântul – fie el adevăr sau simplă opinie – devine suspect, incomod sau periculos.

Dar tonul e diferit:

  • Cantemir este ironic, moralizator, uneori amar, dar lucid și politic.
  • Cioran este pesimist, tragic, metafizic, aproape nihilist.

Împreună, însă, ei conturează o imagine dureroasă, dar vie, a omului care trăiește într-o lume în care adevărul nu răsună, ci se stinge.

..............

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu