vineri, 11 aprilie 2025

CALEIDOSCOP –Norocul ca zeflemea – anexa nr 7 - 12 aprilie 2025

 

CALEIDOSCOP –Norocul ca zeflemea –  anexa nr 7 - 12 aprilie 2025 

 

„În fiecare noapte a cuvântului, e nevoie de un paznic.
Grigore — cel ce a ales să nu stingă candela.”

 

Vulpea propune Adunării să asculte o poveste „pre cât ieste de adevărată, pre atâta ieste și de minunată” (dulăul dovedit de lup). A doua sentință scoate în evidență neprevăzutul felului de a acționa al norocului: „Norocul așe de aspru cu muritorii șuguiește, cât, de multe ori, celea ce și cu ochii le-ar înghiți, nici cu nasul nu-i lasă a le mirosi.” — Istoria ieroglifică, Dimitrie Cantemir (26 octombrie 1674 – 21 august 1723).– Istoria ieroglifică, Dimitrie Cantemir  ( 26 octombrie 1674 - 21 august 1723)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 

Zece citate din literatură și filosofie care reflectă idei asemănătoare cu această sentință:

 

1) „Fortuna ca o femeie este: dacă te arăți slab și rugător, te apasă; dacă te arăți stăpân, te urmează.”
Niccolò Machiavelli, Principele

2) „Norocul schimbător e stăpân pe toate cele omenești.”
Boethius, Mângâierea filosofiei

3) „Totul e hazard. Numai hazardul este drept. El împarte gloria și nenorocirea fără alegere.”
Anatole France

4) „Omul se frământă, dar soarta rânduiește.”
Mihai Eminescu, parafrazând idei din antichitate

5) „Nu există lucru mai schimbător decât norocul și mai înșelător decât speranța.”
Seneca

6) „Zeii au dat norocului putere asupra tuturor lucrurilor omenești.”
Herodot

7) „Nu trebuie să ne încredem în binele care ne vine din afară: norocul îl aduce, norocul îl ia.”
Marcus Aurelius, Gânduri către sine însuși

8) „Cu mâna destinului nu te joci, căci e mai jucăușă decât toate.”
Tudor Arghezi

9) „Destinul râde de previziunile noastre.”
Albert Camus

10) „Omul își face planuri, iar Dumnezeu râde.”
— Proverb evreiesc (reținut și de filosofi ca Pascal Bruckner)

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 

 

Norocul ca zeflemea. Reflecții asupra imprevizibilului în gândirea lui Cantemir și în literatura universală

În Istoria ieroglifică, Dimitrie Cantemir notează, cu o ironie subtilă și o înțelepciune amară, că „norocul așe de aspru cu muritorii șuguiește, cât, de multe ori, celea ce și cu ochii le-ar înghiți, nici cu nasul nu-i lasă a le mirosi.” Această imagine surprinzătoare, în care norocul nu doar că întârzie dar și ironizează dorințele omului, trădează o viziune matură asupra existenței: lumea nu este un spațiu al dreptății distribuite rațional, ci al hazardului, al aparențelor și al înșelării constante. Norocul nu este un dar, ci o farsă; nu vine atunci când este așteptat, ci tocmai când pare inutil sau imposibil.

Această concepție nu este singulară în cultura europeană. Gândirea stoică, de exemplu, a fost una dintre primele care a înțeles caracterul arbitrar al sorții. Boethius, în Mângâierea filosofiei, o descrie pe Fortuna ca pe o zeiță capricioasă care învârte roata destinului fără logică, fără milă, fără constanță: „Norocul schimbător e stăpân pe toate cele omenești.” Aceeași idee este reluată de Seneca, care avertizează că „nu există lucru mai schimbător decât norocul și mai înșelător decât speranța.”

Și Machiavelli, în Principele, privește norocul ca pe o forță care poate fi dominată doar dacă este tratată cu îndrăzneală, aproape cu violență: „Fortuna ca o femeie este: dacă te arăți slab și rugător, te apasă; dacă te arăți stăpân, te urmează.” Astfel, în loc de supunere resemnată, el propune o atitudine activă, agresivă, în fața sorții — o viziune în contrast cu cea mai contemplativă și ironic-resemnată a lui Cantemir.

Literatura modernă păstrează această temă și o adâncește în zona absurdului: „Destinul râde de previziunile noastre,” constată Camus, iar Anatole France merge și mai departe: „Totul e hazard. Numai hazardul este drept.” Norocul, în această cheie, nu mai este o forță moralizatoare, ci o expresie a absurdului existenței. Lumea nu are sens, iar ceea ce primim sau pierdem nu este decât o întâmplare.

În cultura română, ideea reapare în forme poetice și profunde. Arghezi scrie că „mâna destinului e mai jucăușă decât toate,” ceea ce rezonează direct cu „șuguiala” norocului cantemirian. Iar Eminescu, în tonuri de melancolie și resemnare, notează că „omul se frământă, dar soarta rânduiește.”

Toate aceste reflecții converg spre aceeași concluzie: omul, oricât s-ar zbate, nu-și poate controla în întregime soarta. Norocul, destinul, Fortuna – oricum le-am numi – sunt figuri ale imprevizibilului și ale zădărniciei. Ele nu răspund nici meritului, nici rugăciunii, nici înțelepciunii. În această lume în care „cele ce și cu ochii le-ar înghiți, nici cu nasul nu-i lasă a le mirosi,” tot ce rămâne muritorului este luciditatea. Iar uneori, un zâmbet amar.

MMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Norocul ca zeflemea (partea a II-a): între disperare, mister și mitul existenței

Dacă gânditorii antici și cei renascentiști au privit norocul ca pe o forță oarbă, ce trebuie fie acceptată, fie dominată, modernitatea adâncește această reflecție în sfera tragicului și a metafizicii. Blaise Pascal, de pildă, în Cugetări, surprinde tulburător zădărnicia condiției umane: „Inima are rațiuni pe care rațiunea nu le cunoaște.” Omul, prins între dorința de a înțelege și imposibilitatea de a controla, rămâne suspendat între cer și prăpastie. Pentru Pascal, incertitudinea nu este doar o stare a norocului, ci esența însăși a existenței, iar ceea ce numim „soartă” nu este altceva decât lipsa noastră de control și de cunoaștere.

Søren Kierkegaard, în Boala de moarte, merge și mai departe, văzând în disperare rezultatul imposibilității de a-ți determina singur esența. A încerca să te salvezi prin propriile forțe este zadarnic, întrucât omul, rupt între infinit și finit, se zbate în neputință: „Disperarea este boala care nu moare, și totuși este moartea.” În acest sens, norocul – sau lipsa lui – devine o mască a disperării omenești, a rătăcirii într-un univers care nu răspunde așteptărilor noastre.

În spațiul românesc, Lucian Blaga aduce o nuanță aparte. Pentru el, misterul lumii este ireductibil, iar omul trăiește „sub semnul necunoscutului”: „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii.” Aici, imprevizibilul nu mai este o forță absurdă, ci o taină sacră, ce nu trebuie cucerită, ci contemplată. În fața norocului care nu vine, Blaga nu se revoltă, ci tace cu smerenie: ceea ce nu e dat, e poate prea înalt pentru a fi înțeles.

Mihai Eminescu împletește aceste perspective într-o viziune profund pesimistă. În poemul Glossă, scrie: „Ce e val, ca valul trece.” Așteptările se destramă, iluziile cad, iar omul nu are altă scăpare decât în retragerea stoică, în luciditatea rece a celui care nu mai cere nimic: „Trăiește-ți clipa ce ți-e dată / Cu o rece nepăsare.” În acest ton, ideea norocului apare nu ca o putere exterioară, ci ca o glumă amară pe care viața o joacă celor ce speră.

Între ironia subtilă a lui Cantemir, gravitatea filosofică a lui Pascal, disperarea existențială a lui Kierkegaard, misterul blagian și seninătatea amară a lui Eminescu, se țese o rețea de reflecții care conturează una dintre cele mai durabile teme ale gândirii: omul, în fața sorții, este neputincios. Norocul vine când nu-l aștepți, pleacă atunci când ai mai mare nevoie de el, iar în cele din urmă nu lasă în urmă decât întrebări.

BBBBBBBBBBBBBBBBBBB


Norocul ca zeflemea. Despre hazard, destin și zădărnicie în gândirea literară și filosofică

Motto:
„Norocul așe de aspru cu muritorii șuguiește, cât, de multe ori, celea ce și cu ochii le-ar înghiți, nici cu nasul nu-i lasă a le mirosi.”
Dimitrie Cantemir, Istoria ieroglifică


I. Introducere

În lunga istorie a reflecției umane asupra vieții, puține teme au fost atât de frecvent și profund meditate precum aceea a destinului. Neputincios în fața unei lumi imprevizibile, omul a căutat mereu să înțeleagă de ce unele lucruri îi scapă, de ce norocul apare și dispare fără noimă, de ce eșecul se instalează acolo unde speranța părea legitimă. În Istoria ieroglifică, Dimitrie Cantemir surprinde această dramă cu o ironie subtilă, arătând că norocul nu doar lipsește, ci pare să se joace cu speranțele muritorilor. Ideea că viața este o farsă cosmică, că soarta se manifestă capricios și nedrept, traversează gândirea filosofică și literatura din Antichitate până în modernitate. De la Pascal la Kierkegaard, de la Boethius la Blaga și Eminescu, reflecția asupra imprevizibilului norocului a căpătat forme diverse, dar a rămas mereu vie și actuală.


II. Cuprins

Sentința lui Cantemir se înscrie în tradiția stoică și sceptică a viziunilor despre destin. Norocul, în viziunea sa, nu este o binecuvântare, ci o zeflemea — o forță care „șuguiește”, care face haz de nevoile și așteptările omului. Aceeași imagine o găsim și la Boethius, care o descrie pe Fortuna ca pe o zeiță ce învârte roata lumii cu o cruzime fără temei: norocul este schimbător, orb, și fără milă. La Seneca, această idee capătă o formă mai sobră și apăsătoare: „Nu există lucru mai schimbător decât norocul și mai înșelător decât speranța.” Omul, chiar când își închipuie că stăpânește viața, rămâne expus hazardului și unei forțe care pare să acționeze dinadins împotriva logicii sale.

Machiavelli aduce o notă diferită, sugerând că norocul poate fi învins prin voință și curaj: „Fortuna ca o femeie este: dacă te arăți slab și rugător, te apasă; dacă te arăți stăpân, te urmează.” Dar chiar și această viziune recunoaște caracterul sălbatic și arbitrar al norocului, chiar dacă oferă o soluție pragmatică. În modernitate, reflecția se adâncește într-o formă mai sumbră. Blaise Pascal, în Cugetări, exprimă o profundă incertitudine în fața lumii și a destinului: omul este o „trestie gânditoare”, vulnerabil și condamnat la neînțelegere. Tot ce pare noroc este, de fapt, manifestarea unei ordini ascunse, tainice, ce nu poate fi nici prevăzută, nici cucerită.

Søren Kierkegaard merge mai departe: pentru el, în Boala de moarte, disperarea este starea fundamentală a omului care nu se poate ancora nici în lume, nici în sine. Norocul, în această perspectivă, devine o iluzie, o nădejde proiectată în afara propriei ființe. Lipsa lui nu e o nedreptate, ci o dovadă a alienării omului. În schimb, Lucian Blaga oferă o abordare poetic-metafizică: în loc să demonteze misterul, el îl respectă. Lumea este o corolă de minuni, iar omul nu trebuie să înțeleagă totul, ci să accepte taina: „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii.” Norocul, dacă vine, vine dintr-un plan inaccesibil, poate suprarațional, poate poetic.

Mihai Eminescu sintetizează toate aceste direcții în reflecții de o gravitate lirică. În Glossă, lumea este o succesiune de aparențe trecătoare: „Ce e val, ca valul trece.” Așteptările sunt zadarnice, iluziile sunt periculoase, iar norocul – când vine – este întotdeauna înșelător. Singura salvare este retragerea în nepăsare, în luciditatea amară: „Trăiește-ți clipa ce ți-e dată / Cu un rece nepăsare.” Nu resemnare, ci înțelepciune stoică și demnitate în fața hazardului.


III. Încheiere

Din Cantemir și până la gânditorii moderni, se conturează o constantă a spiritului: conștiința neputinței omului în fața destinului. Norocul nu este un premiu, ci o glumă, o manifestare a absurdului sau a misterului. Fie că e o roată care se învârte, o zeiță capricioasă, o iluzie a disperării sau o taină poetică, norocul rămâne incontrolabil. În fața acestui adevăr, omul poate doar să aleagă: resemnare, revoltă, credință sau contemplație. Dar mai ales, poate alege să nu-și piardă luciditatea – și uneori, ironia. Căci poate tocmai în zâmbetul amar al înțeleptului, care știe că norocul e o șotie, se ascunde începutul unei adevărate libertăți.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu